Monday, January 16, 2012

New York!


Staden som aldrig sover, the Big Apple, de gula taxinas förlovade land. Dit åkte jag för andra gången i mitt liv torsdagen efter jul för att träffa mamma, Melina och Teddy. Och för att uppleva det aldrig sinande flödet av människor vart än man vänder sig, när man än vänder sig. Här kommer veckan i New York City i korta drag med bilder.
Flög in från MSP international airport, där jag stötte på Oskar som också skulle till NYC! Det var ju lite roligt att det råkade sig så. Våra flyg gick med 20 minuters mellanrum och vi skulle bo ca tio blocks ifrån varann på Manhattan.
Anlände på JFK och väntade 6 timmar på min familj. Uttråkad, ja. Hörde mer spanska och såg fler indier än nånsin tidigare på ett och samma ställe. Vilket visserligen bara bevittnar att jag varken varit i Spanien eller Indien. Fast det stämmer ju inte, har visst varit i Spanien... Well, hur som helst. Svalt ihjäl lite, så jag drog med mig alla mina väskor och hämtade en proteinshake till middag. Och väntade lite till.
Hajade till först då jag hörde en förbigående man tala finska. Och såg Finnair-tags på någons väska. Så äntligen var min väntan slut och min familj hade landat i USA för första gången. Det var ju roligt att se dem efter 5 månader! Så hoppade vi i en gul taxi med alla våra kappsäckar och körde till vårt hotell, Waldorf Astoria.

Erkänner att jag gillar ställen där dörrvakterna har vita handskar.

Under veckan gjorde vi sightseeing, som t.ex Frihetsgudinnan, Rockefeller Center, Brooklyn Bridge, Central Park, Times Square, Wall Street, 5th Ave och mycket mycket mer. Vi trängdes på Times Square i väntan på det nya året, shoppade, gick genom halva Manhattan tack vare Melina, gick på Broadway-showen Sister Act, hade middag på en roterande restaurang, gick på pub, besökte American Museum of Natural History för att se på dinosaurieskelett, åt gott, yrade på Times Square med Oskar, och igen; mycket mycket mer. För att inte glömma TV-inspelningen vi gick på. Fast så egengod som jag har blivit tänker jag ägna ett alldeles eget inlägg åt mina five seconds of fame, haha.
Och jag fick visa mina oslagbara orienteringsskills. (Endast i NYC dock, mitt lokalsinne är obefintligt i vanliga fall) ....Lexington Ave, Park Ave, Madison Ave, 5th Ave, Avenue of the Americas, 7th Ave, Broadway, 8th Ave... Löper fortfarande som vatten. Tyvärr måste jag medge att NYC förmodligen är staden där det är svårast att tappa bort sig.


Times Square.

Frihetsgudinnan från färjan till Staten Island

On the other side. Staten Island

Rockefeller Center med den berömda julgranen, statyn och skrinnskobanan.

Brooklyn Bridge! Vädret var underbart, solsken och blå himmel.

Wall Street Bull! Som blivande ekonomistuderande kändes det ju lite obligatoriskt. (Stängsel pga Occupy Wall Street.)

Taxicabs. Överallt. Love them.

Shoppade på Saks 5th Avenue. Svimmade lite då jag kom till bordet med de rödbottnade skorna.

Starbucks förstås! Och ja, deras bagels ÄR goda. Vad är NYC utan bagels förresten? Ja precis.

När våra familjer slocknat av jetlag var vi Minnesotare fortfarande hur pigga som helst, så vi stämde träff på 5th Avenue Starbucks och jobbade oss därifrån kring Times Square och resten. Räddades av Batman, fotograferades med poliser, shoppade Disney, drack kaffe och här poserar i Bryant park.


The Plaza. Hade lunch i the Palm Court. Inte för att jag sett för mycket Princess Diaries eller nåt. Härligt ställe, och väldigt god mat. Bra val, jag ;)

Strosade omkring i Central Park ganska mycket. Kan bara föreställa mig en ljuvlig sommardagspicknick i det gröna, skymtande skyskraporna mellan trädgrenarna.

Man blir aldrig för gammal för att fjanta sig med sina syskon. "Jag är sen, jag är sen, jag är alltid lika sen!" Alice i Underlandet skulptur i Central Park.

Fick också se hur man bor i NYC. Lägenhet mellan 8th Ave och Broadway, med utsikt över Frihetsgudinnan och hela halva Manhattan. Nåt att sträva efter kanske?

The Navy. Min kära syster kastade mig in i en hög med marinsoldater.

Gott Nytt År! Trängdes några timmar så nära times Square vi kom för att ringa in det nya året. Pitbull, Justin Bieber och Lady Gaga uppträdde! Vid tolvslaget yrde konfettin, bollen fälldes och människomassorna började röra på sig igen efter många timmars trängsel. Fyrverkerierna var fantastiska, men så är ju allt också bigger and better in America.

Årets första middag. På The View på Times Square. NYCs enda roterande restaurang. Och ja, den roterade faktiskt på riktigt. Det var häftigt.
Började med fördrink, hade en underbar sallad till förrätt med bl.a päron och champagne vinaigrette, scallops (kammusslor) med tryffel till huvudrätt och New York's finest cheesecake och espressomartini till efterrätt.
I damrummet stod det en kvinna och räckte handdukar åt dej efter att du tvättat händerna.
Ger mig själv en klapp på axeln och säger tack för att jag reserverade en så häftig restaurang med så god mat. Rekommenderar starkt.
Under veckan i New York svär jag på att jag gått mer än under mina 5 månader tillsammans i Minnesota. Utan att överdriva. Vilket är helt förståeligt med tanke på att NYC är en av de städerna där det helt seriöst går mycket fortare att gå än att sitta fast i trafiken, medan det inte ens finns några trottoarer i Minnesota...
Och beträffande allt annat... Forgedaboudit!

No comments:

Post a Comment